Президентски избори Словакия – първи тур: победител Пелегрини

BGBookmaker
март 22, 2024
127 Прегледи

Нашият избор: Президентски избори в Словакия – първи тур: победител Пелегрини

23.03.2024 07:00

Първият тур на президентските избори в Словакия започва в събота. Десет кандидати се борят за най-високия пост, но на практика осем от тях нямат шанс да стигнат до втория тур. Зузана Чапутова е решила да не защитава президентския пост.

Общата победа трябва да се реши между двойката Петер Пелегрини и Иван Корчок. Бившият министър-председател на Словакия е фаворит по документи, като зад него стои партията HLAS, както и голяма база от избиратели на SMER, където в миналото е работил в тандем с Руберт Фицо. По този начин Петер Пелегрини е добре позната личност за всички хора в Словакия, което е огромно предимство. Като личност той притежава и неоспорима визуална харизма, която е неразделна част от това, което води до успех. В политическата си кариера той се опитва да поддържа определен тон, който го отличава значително от други словашки политици като Котлеба, Харабин, Матович и Фицо. По този начин електоралният му потенциал е висок, особено ако успее да събере гласовете на повечето от отпадналите кандидати на втория тур.

В такъв случай Иван Корчок е очевидният избор за основните избиратели на настоящия президент, които искат да насочат Словакия на запад. Бившият външен министър също е опитен политик, но далеч не е толкова популярен като основния си съперник. В близкото минало той изчезна за две години като дипломат в Съединените щати – въображаема разделителна линия за много жители, особено в селата. Корчок има това общо до известна степен с Пелегрини, чийто гореспоменат съюз със сегашния министър-председател.

По този начин двамата потенциални президенти разделят обществото, което може да се види добре в социологическите проучвания. И двамата могат да разчитат на силна електорална база, само че в различни възрастови групи, която се влияе и от образованието. На първия тур дори може да се очаква равностойна борба, като и двамата кандидати са в първите два процента, казано на терминологията на конните надбягвания, като Пелегрини води с една глава. Това не се промени и след президентските дебати във вторник, които бяха предимно умерени в представянето им.

На какво да заложим:

Пелегрини е най-големият фаворит за словашкото председателство благодарение на политическото си минало и общата си познатост. той би трябвало да получи повече гласове на първия тур, тъй като по-възрастното поколение избиратели е по-дисциплинирано. Основното сплотяване на избирателите на Иван Корчок ще се случи едва на втория тур, но дори и това няма да е достатъчно.

Доверие:

6/10

Препоръчителен букмейкър за този залог:

IVIBETЗаложете на Ivibet със 100% бонус при първия си депозит!!
Автор BGBookmaker