Европейско първенство по футбол 2024 – общо класиране: победител Англия

BGBookmaker
март 18, 2024
129 Прегледи

Нашият избор: Европейско първенство по футбол 2024 – обща позиция: победител Англия

14.06.2024 21:00

Европейско първенство по футбол е насрочено чак след пет месеца, така че не е зле да направим малка прогноза за това как би могло да изглежда то. Очаква се националните отбори от петте водещи европейски лиги, както и националните отбори на Португалия, Нидерландия и Белгия, да се борят за общо първенство. Поне такива са коефициентите според букмейкърите, преди залозите и респективно набирането да повлияят на размера им.

Домакинското предимство ще бъде Германия, обаче, това може да не е толкова голямо предимство. Западните ни съседи не са играли квалификации, в подготвителните двубои Die Mannschaft не блестяха твърде много. Не помогна и смяната на треньора, като начело застана Юлиан Нагелсман, и въпреки качеството на състава (Лерой Сане, Илкай Гюндоган, Мануел Нойер, Флориан Вирц и т.н.), отборът не се справя добре от гледна точка на игра и резултати. Въпреки че ще разпродават всеки мач в родното първенство, ще има и огромен натиск от страна на медиите, ръководството и обществеността. Това, че Германия е турнирен отбор, вече не е вярно през последното десетилетие и не може да се живее с историята.

Белгия е в процес на смяна на поколенията, с доста подмладен състав, но двама ключови играчи остават – острието Кевин де Бройне и каноничният Ромелу Лукака. И двамата играчи са склонни да се контузват доста често и ако единият от тях липсва, отборът губи явна сила в нападение. От другите наистина големи звезди в отбора вече е само Жереми Доку, който се развива под крилото на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити. Във всеки случай отборът няма загуба в квалификационната група, като към шестте си победи добави и две равенства. Въпреки това преустройващият се отбор няма да получи общо първенство, иначе щеше да е голяма сензация.

Новият треньор Португалия Роберто Мартинес, който не успя да развие силното поколение на Белгия до успех на представително ниво преди квалификациите, се превърна в човека, който трябва да победи. Той също така повтори грешките с иберийската страна, като най-голямата от тях е преклонението пред Кристиано Роналдо. Легендата на световния футбол има най-добрите си години зад гърба си и цифрите, които на пръв поглед изглеждат убедителни, не променят това. Всъщност CR7 имаше невероятна година, в която отбеляза огромен брой голове, въпросът е само срещу кои съперници да се изправи. Лигата в Саудитска Арабия е повишила нивото си, но особено в офанзивни позиции, головете, отбелязани срещу слаби защити, не струват толкова много. Същото важи и за квалификациите, където португалците не загубиха точка, но имаха слаба група, в която най-силният съперник беше Словакия. Във всеки случай Португалия разполага със страхотен състав, който включва Бруно Фернандес, Рафаел Леао, Бернардо Силва и други, но ако решат да играят „изцяло на Роналдо“, са без шанс за общ успех.

Италия имаше големи проблеми в самите квалификации, като до последния мач в групата се бореше за класиране, а в решаващия двубой с Украйна съдията прости на отбора дузпа. Защитаващите титлата си от 2020 г. със сигурност не се ползват с такова уважение, както в миналото. В момента националният отбор не разполага със звезда от световна класа, отборът трябва да се справя без наказания Сандро Тонали. Защитата на пръв поглед е твърде стара, което ще бъде проблем срещу динамични съперници. Отборът от Апенинския полуостров не може да повтори титлата си, на тима му липсва повече доминация, невъзможно е да се играе само на почивки.

Също така Нидерландия е един от по-широките фаворити, като завърши на второ място в групата след Франция, с която загуби и двата си мача. Това ясно показва тавана на отбора, той не е на абсолютния връх. В крайна сметка лалетата го доказаха на последното първенство, където не успяха да се противопоставят на отбора на Чехия. Отборът може да играе много бързо, въпреки това на тима му липсва повече креативност и надежден шпилмач.

От друга страна, квалификационната група беше спечелена от Испания с рекорд 7-0-1. Националният отбор може да разчита на качествени вратари (Унай Симон, Давид Рая), защитата е много опитна. В предни позиции има смесица от огромни таланти (Гави, Ламин Ямал) и доказани статисти (Алваро Мората, Родри и др.). Испания е по-добра, отколкото на Световното първенство в Катар, и отборът е готов да се състезава с най-добрите. През 2023 г. подопечните на Луис де ла Фуенте успяха да спечелят Лигата на нациите, което е от значение, тъй като качеството на съперниците все пак е по-взискателно от цялата квалификация за Европейското първенство. На хартия само Франция и Англия са по-добри отбори от Испания, а може би и от Португалия.

Именно галският национален отбор ще трябва да Евро 2024 безспорно най-силният отбор, с редица топ играчи в състава, включително и на пейката, а Килиан Мбапе е факторът Х. Франция не е загубила нито веднъж в квалификациите, много футболисти си спомнят за титлата на Световното първенство по футбол през 2018 г. Отборът от 2022 г. завърши на второ място на Световното първенство, както и на Европейското първенство през 2016 г. По този начин Франция отдавна показва стабилност на резултатите на национално ниво. Щафетата продължава да се държи от треньора Дидие Дешан, който добре знае как се играят такива турнири. Тогава основната му задача е да запази психическата настройка на отбора и да укроти егото на всички звезди. По-голямата част от отбора играе в европейски големи клубове, а триото на ПСЖ Мбапе – Муани – Дембеле може да играе в нападение. Има безброй варианти, но здравето на Рабио, който е ключов полузащитник, е много важен фактор. Защитата също е напомпана, а отборът като цяло е настроен както откъм скорост, така и откъм сила.

Според коефициентите най-големият фаворит за генералното класиране в първенството в момента е Англия. Албионците са изключително мотивирани, те отдавна чакат голям пробив. Отборът завърши на второ място на Европейското първенство през 2020 г., като и този път Гарет Саутгейт е на пейката. Отборът трябва да бъде теглен както обикновено от снайпериста Хари Кейн, който е в невероятна форма след трансфера си в Байерн Мюнхен. Същото важи и за Джуд Белингам, който премина на офанзивен пост в Реал Мадрид. Именно възходът в представянето му може да е на везните, както и фактът, че някой друг освен Джордан Пикфорд, в идеалния случай Ник Поуп, може най-накрая да бъде вратар номер едно. Оли Уоткинс от Астън Вила прави отличен сезон, а Деклан Райс, Букайо Сака и Фил Фоден са световни звезди. Единствената въпросителна е съставът на дуото стопери, където Хари Магуайър се появява с прекъсвания. Във всеки случай Англия изглежда в оптимален състав и настроение, отборът има качеството и възможностите най-накрая да спечели нещо голямо. Може би картите ще се променят частично през пролетта, но в момента шансовете на Албиона изглеждат почти оптимални.

На какво да заложим:

Цялостната победа на Англия на Европейското първенство през 2024 г. е логична, отборът узря, резултатите останаха високи, съставът е широк и балансиран, включително две суперзвезди, заедно с Франция те са на отскок от останалите отбори.

Доверие:

7/10

Препоръчителен букмейкър за този залог:

RABONAЗаложете на Rabona със 100% бонус при първия си депозит!
Автор BGBookmaker