Избори за Европейски парламент 2024: избирателна активност под 34,01

BGBookmaker
юни 4, 2024
15 Прегледи

Нашият съвет: Избори за Европейски парламент 2024: избирателна активност под 34,01

07.06.2024 14:00

Дълго време изборите за Европейски парламент изглеждаха като ясен въпрос за АНО, но през последните седмици в битката влезе и тройната коалиция „Заедно“, макар че това е по-скоро тактически въпрос, пуснат в ефир от свързани социологически компании.

Във всеки случай едно е сигурно, изборите за Европейски парламент са сред най-малко популярните в Чешката република, така че със сигурност не можем да очакваме избирателна активност като на президентските или парламентарните избори. През 2019 г. избирателната активност за ЕП възлизаше на 28,72 %, което е отчайващо ниско, въпреки че беше драстично подобрение в сравнение с 2014 г. (18,2 %). Този път няма да има още едно увеличение от 10%; много партии публично критикуват ЕС и неговите действия, което оставя избирателите объркани дали трябва да отидат до урните, или са принципно против ЕС, или изобщо не се интересуват от него.

Към това трябва да се прибави и сравнително слабата кампания, която се води в Чешката република и която беше напълно заглушена от успеха на неотдавнашното световно първенство по хокей на лед, където, напротив, рейтингите чупят рекорди. Основните гласоподаватели, които отиват до урните, са истински вярващите в партиите, но те не са много и броят им намалява с всяка изминала година. Затова най-голямата група избиратели ще бъдат, с преувеличение, членовете на семействата, познатите и приятелите на конкретни кандидати, които имат ясен интерес от това.

Знаменитостите или известните имена имат потенциала да привлекат избиратели, но те не са много. Кметовете са толкова персонално бракувани и дискредитирани, че посегнаха към Дануша Нерудова, което съвсем не е лош ход, докато други партии номинираха политически структури, които се насочват към ЕП заради партийни заслуги, като Клара Досталова, вместо да могат да привлекат някакви нерешителни избиратели или дори избиратели на собствената си партия.

На какво да заложим:

Избирателната активност се е повишила в сравнение с последните избори за Европейски парламент, но не със скок, изборът на кандидати е сравнително слаб, или по-скоро начело на листата все още са едни и същи имена, които не са придвижили чешката политика никъде. Освен това кампанията не беше достатъчно силна, за да привлече повече избиратели, а с изключение на Пиратите няма проевропейска партия. На изборите се явяват по-малко от 34 % от избирателите.

Доверие:

6/10

Препоръчителен букмейкър за този залог:

RABONAЗаложете на Rabona със 100% бонус при първия си депозит!
Автор BGBookmaker